Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/ret4born.dk/ret4boern.dk/wordpress/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 4783
Ved lægen | Ret4Børn

Ved lægen

Det er som udgangspunkt dine forældre, som vælger, hvem din læge skal være, og det vil som regel være din mors læge.
Børn får, som hovedregel, automatisk deres mors læge. Medmindre dine forældre har skiftet læge, er det ham/hende, du skal gå til, hvis du har brug for et råd fra lægen.

Når du er under 15 år

Hvis du er under 15 år, er det, som regel, dine forældre, der skal bestille tid ved lægen til dig. Dine forældre kan også sige ja eller nej til behandling på dine vegne. Dine forældre kan, for eksempel, bestemme, om du skal have fjernet mandler, have en bestemt slags medicin, vaccineres eller endda omskæres, hvis du er en dreng. 

Hvad bestemmer dine forældre?

Hvis dine forældre har fælles forældremyndighed, skal de begge sige ja til, at du skal behandles, hvis det er, for eksempel, en operation. Hvis bare én af dine forældre ikke vil have, at du bliver behandlet, kan du ikke blive det –  medmindre det er en nødsituation.

Hvis det derimod er en lille behandling – for eksempel en fodvorte eller øjenbetændelse, er det nok, at en af dine forældre tager dig med til lægen.

Dine forældre kan også vælge at sige nej til lægen, for eksempel, hvis de ikke synes, at du skal vaccineres eller have antibiotika. Hvis du er i alvorlig fare, kan lægen og staten vælge, at du skal behandles alligevel.

– Lægen skal fortælle dig, hvad det er for noget medicin, han vil give dig – medmindre dine forældre ikke vil have det.
– Lægen kan stort set aldrig tvinge dig til at tage medicin eller blive opereret, men dine forældre kan godt.

Hvad kan du selv bestemme?

Dine forældre skal som udgangspunkt vide, hvis du går til lægen, medmindre du går til lægen for at tale om meget private ting – for eksempel for at få undersøgt, om du er gravid eller for at tale om prævention.

Selvom du er under 15 år, har du mulighed for at kontakte lægen selv, hvis du har spørgsmål.

Hvis du ikke vil have medicin eller en operation, men dine forældre vil tvinge dig, er det vigtigt, at du forklarer lægen, hvorfor du ikke vil behandles.

Hvis du siger til lægen, at du ikke vil have medicin eller en operation og forklarer hvorfor, skal lægen vurdere, om han synes din “modstand er meningsfuld”. Hvis lægen kan se, at du er moden, og har undersøgt tingene, vil han ikke gennemføre det.

Når du er under 15 år, har du som udgangspunkt ikke adgang til at klage over lægens behandling.

Hvis du er over 15 år

Hvis du er over 15 år, kan du selv sige ja til behandling, medmindre der er tale om transplantation, sterilisation, kosmetiske indgreb og abort eller lignende – lægen kan også vurdere, at du ikke er moden nok.

Det betyder, for eksempel, at du selv kan vælge, om du vil modtage blod, modtage kemobehandling eller vaccineres, men du kan ikke selv vælge at få lavet bryst-forstørrelse eller tatoveringer.

Når du er over 15 år gammel, får dine forældre heller ikke alt at vide længere. Det er kun, hvis der er meget særlige instruktioner for behandling, eller hvis du har brug for at blive holdt øje med.
Når du er fyldt 15, kan du også se alle de papirer, lægen har på dig, og du har ret til alle informationer.

Hvis du har brug for mere viden om graviditet, prævention og abort, kan du læse nærmere her…