Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/ret4born.dk/ret4boern.dk/wordpress/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 4783
Når mor og far skal skilles | Ret4Børn

Når mor og far skal skilles

 

Som udgangspunkt bestemmer dine forældre over dig indtil du bliver 18 år – for det er dem, der har forældremyndigheden over dig. Det betyder, at hvis dine forældre bliver skilt, er det dem, som bestemmer, hvor du skal bo.

Hvis dine forældre er uenige om, hvem du skal bo ved og i hvor lang tid, så kan de få hjælp fra Statsforvaltningen, som kan tage beslutningen for dem.

Statsforvaltningen vælger altid, hvad de synes er bedst for dig, men det betyder ikke, at du altid får din vilje.

Hvis dine forældre er skilt, bor de sikkert ikke sammen. Du bor måske ved din mor og besøger din far en gang imellem. Den tid du er sammen med din far kaldes samvær.

Det er også Statsforvaltningen, som bestemmer, hvor meget samvær dine forældre skal have, hvis dine forældre ikke selv kan blive enige.

Hvad er statsforvaltningen?

Statsforvaltningen er et sted, som kan hjælpe dine forældre med at blive enige om ting, der drejer sig om dig og dine søskende. De kan hjælpe dine forældre til at snakke bedre sammen og finde ud af, hvor du skal bo henne, hvis dine forældre flytter fra hinanden.

De kan også snakke med dig, hvis dine forældre ikke kan blive enige. Så kan du fortælle, hvad du gerne vil, og Statsforvaltningen vil gøre alt, hvad de kan for at hjælpe både dig og dine forældre.

Barnets initiativret

Hvis du er over 10 år og ikke er tilfreds med dit samvær, kan du skrive eller ringe til statsforvaltningen og bruge det, som hedder “Barnets initiativret”.

Det kan være du synes, du ser din mor eller far for lidt, du gerne vil holde jul hos mor eller gerne vil have lov til at komme med far ud og rejse.

Du kan selvfølgelig altid spørge dine forældre først, men hvis du er bange for at spørge eller ved, at én af dem vil sige nej, er det en god idé at få hjælp hos statsforvaltningen.

Hvis du bruger din initiativret, vil dine forældre blive inviteret til et møde med Statsforvaltningen, fordi du har fortalt, at du ikke kan lide tingene, som de er – og at de gerne skal laves om.

Du behøver ikke være bange for, hvad der skal ske, eller hvad dine forældre vil sige, for de bliver ikke tvunget til at være med på mødet.

Det betyder ikke, at alt kan blive, som du vil have det, men det vil blive genovervejet, og du får hjælp til at få sagt, de ting du har på hjertet.

Hvad betyder Forældremyndighed?

Den, som har forældremyndigheden, har ansvaret for dig og kan tage beslutninger på dine vegne.

Oftest har dine forældre fælles forældremyndighed. Det betyder, at de sammen bestemmer, hvad der skal ske med dig. De bestemmer; hvilken skole du skal gå på, hvilken læge du skal have, hvor du skal bo henne, og de har desuden lov til at styre din økonomi og meget mere.

Hvis dine forældre ikke har fælles forældremyndighed, betyder det, at det enten er din mor eller far, som tager alle beslutninger alene.

Hvad er bopælsret?

Statsforvaltningen eller retten bestemmer, hvem af dine forældre du skal bo ved, hvis de ikke bor sammen, og hvis de ikke kan blive enige. Det kaldes bopælsretten.

Hvad betyder samvær?

Hvis dine forældre ikke bor sammen, bor du sikkert hos den ene af dem. Du har ret til at besøge den forældre, du ikke bor ved – dette kaldes samvær. Samvær er altså den tid, du tilbringer sammen med den forælder, du ikke bor ved.

Du har lov til at sige til dine forældre, hvad du gerne vil.