Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/ret4born.dk/ret4boern.dk/wordpress/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 4783
Når kommunen kommer på besøg | Ret4Børn

Når kommunen kommer på besøg

Hvorfor kommer kommunen?

Hvis du eller dine søskende har problemer derhjemme, kan det ske, at kommunen kommer på besøg.

Det er typisk, fordi nogen har lavet det, man kalder en indberetning eller en underretning.

Det betyder, at nogen har sagt til kommunen, at de bør undersøge, om der er noget galt. Alle kan lave en indberetning, hvis de er bekymrede for jer.

Det kan også være, at du eller en af dine søskende selv tager kontakt til kommunen, hvis I ikke har det godt derhjemme.

Som regel taler dine forældre og kommunen sammen og finder ud af, hvad der skal ske, og om der overhovedet skal ske noget.

Hvad undersøger kommunen?

Nogle forældre bliver måske bekymrede eller kede af det, når kommunen vil lave en undersøgelse, men det behøver de ikke at være.

Kommunen kan, for eksempel, hjælpe dine forældre med rengøringen, give dem penge til tøj og sko, hjælpe jer med at finde en større lejlighed og lære dem en masse ting om, hvordan I kan få mere overskud og færre skænderier derhjemme.

Hvis kommunen får viden om, at der er nogle ting i hjemmet, som ikke er i orden, kan de lave en børnefaglig undersøgelse. Det betyder, at en fra kommunen snakker med dig og dine forældre. Det kan også ske, at de snakker med din pædagog, din lære eller din psykolog.

Hvad er en anbringelse?

Hvis kommunen vurderer, at det er bedst, kan de lave en “anbringelse”. Det er det, man også kalder en tvangsfjernelse, men der skal typisk rigtig meget til.

Det kan betyde, at du kommer til at bo hos en plejefamilie. Det kan være nogen, som du er i familie med i forvejen, eller det kan være nogen, kommunen finder.

Du kan også komme til at bo for dig selv. Det kan, for eksempel, være på et opholdssted specielt for børn og unge.

Dine forældre skal give samtykke til, at du og/eller dine søskende bliver anbragt uden for hjemmet. Hvis du er over 15 år, skal du også selv give samtykke.

Du og/eller dine søskende kan også blive anbragt uden for hjemmet, selvom dine forældre ikke giver samtykke. Det sker i tilfælde, hvor der ikke bliver sørget ordentligt for dig, eller det kan være fordi, der er vold i din familie.

Hvad er familiepleje?

Hvis du gerne vil anbringes hos et familiemedlem, hedder ordningen “familiepleje”. Det kræver naturligvis, at du har et familiemedlem, der har plads og overskud til, at du bor hos dem. De skal dog først godkendes af kommunen, men du kan altid tale med kommunen om det.

Jeg skal tvangsfjernes, men vil hellere på efterskole:

Hvis du skal tvangsfjernes, kan du fortælle kommunen, at du gerne vil på efterskole. Du kan også sige det til din mor eller far.
Det er, i sidste ende, kommunens beslutning, men kommunen vil, som regel, gerne hjælpe dig med at komme på efterskole i stedet.

Hvad spørger kommunen om:

Kommunen kan også snakke med dig eller dine søskende, uden dine forældre er til stede, hvis de tror, at det er bedst for dig. De kan, for eksempel, spørge om:

 

  • Hvordan du har det i skolen?
  • Din fritid og dine venskaber.
  • Dine sundhedsforhold (for eksempel alkoholforbrug eller stofmisbrug).
  • Dit forhold til din familie og dine forældre.

Hvad hjælper kommunen med:

Når kommunen har undersøgt, hvordan det går derhjemme, vurderer de, om du og/eller dine søskende har brug for særlig støtte. Det kan, for eksempel, være:

 

  • Økonomisk støtte til dine forældre.
  • Behandling af dine/dine søskendes misbrugsproblemer.
  • En fast kontaktperson til dig eller din familie.
  • Et ophold på et fritidshjem, i en ungdomsklub eller på en bestemt skole.
  • En aflastningsordning, hvor du skal bo hos en plejefamilie, for eksempel, i weekenderne.