Prævention, uønsket graviditet og abort

Hvordan undgår du at blive gravid?

Hvis du er seksuelt aktiv, er det vigtigt at bruge beskyttelse for at undgå kønssygdomme og uønsket graviditet.

Lige meget hvor gammel du er, kan du altid købe et kondom.

P-piller og anden medicin

Hvis du er under 15 år, skal dine forældre give dig lov til at købe medicin og gå til lægen.

Hvis du vil have p-piller, spiral eller pessar, er du nødt til at spørge dine forældre om lov, hvis du er under 15 år, men du kan altid gå ned og få en snak med din læge om dine muligheder.

Hvis du er over 15, kan du selv gå til lægen og få både p-piller og behandling for kønssygdomme.

Kønssygdomme

Hvis du tror, du er blevet smittet med en kønssygdom, er det vigtigt at gå til lægen for at blive behandlet. Hvis du ikke bliver behandlet, kan det betyde, at du senere får svært ved at få børn eller bliver syg.

Som barn eller ung, kan du som udgangspunkt ikke få lov til at blive steriliseret, medmindre det, for eksempel, er medicinsk nødvendigt.

Abort

Hvis du er under 15 år, er det i princippet din mor og far, som bestemmer, om du skal have en abort –  men de kan ikke tvinge dig, hvis du gør “meningsfuld modstand”. Det er her meget vigtigt, at du tænker dig godt om og fortæller lægen, hvorfor du ikke vil have en abort.

Hvis du er over 15 år, kan dine forældre aldrig tvinge dig til en abort, men husk, at de stadig har forældremyndigheden over dig, til du fylder 18 år. Det betyder, at de, for eksempel, styrer din økonomi og kan forhindre dig i at flytte hjemmefra. 

 

  • Alle piger under 18 skal spørge deres forældre om lov til at få en abort.
  • Hvis du er bange for at fortælle dine forældre det, kan du også fortælle det til abortsamrådet.
  • I ganske særlige tilfælde, kan abortsamrådet vælge, at dine forældre ikke skal spørges eller vide det, men der skal typisk ret meget til. Det kan være, hvis du ikke har kontakt til dine forældre, eller du tidligere har anmeldt dem for vold.
  • Abortankenævnet kan give lov til, at du får en abort, selvom dine forældre ikke vil give dig lov, men kun i særlige tilfælde.